Sagas Sagor

Stickning Bakning Läsning

Papertowns

Kategori: Bokrecensioner

Jag läste ovanligt fort ut Papertowns av John Green
 
 

"Mitt hjärta slår jättehårt", sa jag. 
"Det är så man vet att man har kul", sa Margo.
Men det kändes inte kul, det kändes som en hjärtattack. 
 
Quentin har alltid varit hemligt kär i sin äventyrslystna och fantastiska granne Margo. En natt knackar hon på Quentins fönster och ber honom följa med som chauffr på ett minst sagt pulshöjande uppdrag.
Morgonen efter är hon försvunnen, men inte alldeles spårlöst. Margo har lämnat en ledtråd, bara för Quentin, och budskapet är tydligt: Hitta mig om du kan!
 
 
Som det står ovan handlar boken om Quentin som dras med på en oförglömlig natt med hans granne, den fantastiske Margo. Natten blir oförglömlig men Margo försvinner dagen efter och har lämnat ledtrådar till Quentin som leder han till henne.
 
Den här boken, åh jag vet inte vad jag tycker. Svårt också att förklara utan att spoila något. Boken är bra, det är den men för mig börjar den bättre än den slutar. I början är den jättebra! Jag älskar den för den är äventyrlig och ungdomlig. De är orädda och gör knasiga och lite farliga saker bara för att. Det är ett liv jag skulle vilja leva. Och ledtrådarna börjar bra, alt börjar bra.
 
Men sedan förlorar den lite av sin ungdomlighet och blir väldigt poetisk och använder metaforer som är svåra att förstå. Men jag gillar metaforerna ett tag tills de blir för svåra att förstå och så tycker jag mitten blir lite seg också. Närmare slutet börjar den bli spännande och ungdomlig igen och boken fångar mitt intresse och så slutar den, enligt mig, väldigt dåligt och konstigt. Den slutar dock oförutsägbart vilket jag tycker är bra. 
 
Den här boken hade varit optimal för mig om den höll kvar sin ungdomlighet och inte blev riktigt såååå djup som den blev, samt ett härligt kärleksfullt slut. Samtidigt förstår jag att denna bok inte hade varit lika bra om slutet slutade sådär drömvärlds-perfekt. Boken är svår som sagt och medan jag sitter här och skriver så inser jag att slutet kanske var väldigt bra ändå. Green syr ihop boken och lämnar inga lösa trådar på slutet och det är det inte många som gör. 
 
Nu sitter jag bara här och babblar och boken är svår och den får en 4/5
 
Margo Roth Spiegelman älskar mysterier så mycket att hon blev ett. 
 
UPDATE SPOILER ALERT WARNING!! 
Jag har listat ut vad det är som stör mig så mycket! Det är att margo inte ville bli hittad, Quentin hade gjort allt i onödan. Hade hon velat bli hittad bara för att sedan säga hejdå eller whatever så hade jag mått mycket bättre. Hon ville inte bli hittad och det störde mig jättemycket. 

Kram Saga